macierze
needhelp: Mam do policzenia macierz X
2 * X + X * A= BT
gdzie:
[1 −1 0]
[0 3 2] =A
[5 0 4]
[3 0 15]
[−1 −10 0] = B
[0 −4 18]
Glownie chodzi mi o to jak to ugryzc
14 sty 12:30
anmario: To musi być macierz 3x3, zatem:
X*2 + X*A = BT (mnożenie macierzy przez liczbę jest przemienne)
|1 1 1|
X*( |1 1 1| + A) = BT
| 1 1 1|
|1 1 1|
X = BT * ( |1 1 1| + A) −1
| 1 1 1|
14 sty 12:41
needhelp: Aha, dzieki wielkie. Nie moglem jakos rozpoczac bo nie wiedzialem, ze przez
macierz jednostkowa mozna mnozyc przemiennie (albo raczej nie skojarzylem)
14 sty 12:43
anmario: Oczywiście macierz jednostkową jeszcze przez 2 trzeba wymnożyć przeoczyłem
14 sty 12:43
anmario: nmzc
14 sty 12:45
Krzysiek: anmario, tylko to co napisałeś to nie jest macierz jednostkowa.
14 sty 13:29
needhelp: Spoko, ja to wiem

Chodzilo mi tylko o mala wskazowke zeby ruszyc z miejsca, a ta
wskazowka byla przemiennosc macierzy jednostkowej. A to ze
anmario napisal z bledem to nie
ma znaczenia, wazne ze pomogl xD
14 sty 13:35