wyznacanie pochodnych
Dotkas: mogłabym poprosić o pomoc w rozwiązaniu dwóch pochodnych.. sama chciałabym do tego dojść, więc
fajnie by było jakby było rozpisane.
Wyznacz pochodne funkcji:
1) 3do sinx * ln(4x do 5)
2) 7 do cosx * ln(6x) do 5
14 sty 12:08
camus: f'(g) = f'*g'
(a
x)' = a
x * ln a i (sinx)'=cosx
(3
sin x)' = 3
sin x*ln 3 * cosx
(ln x)' =
1x i (x
n)=nx
n−1
| | 1 | |
(ln 4x5)' = |
| *20x4 = 5x |
| | 4x5 | |
(f*g)' = f'*g+f*g'
dalej sama sobie poradzisz
(7
cos x)' = 7
cos x*ln7 * (−sin x)
| | 1 | | 1 | |
((ln 6x)5)' = 5(ln 6x)4 * |
| *6 = 5(ln 6x)4 * |
| |
| | 6x | | x | |
i dalej już wystarczy dokończyć
14 sty 12:17
Dotkas: dzięki wielkie!
14 sty 12:22