wielomiany sprawdzenie bardzo pilne
Monika: | | mx2+1 | |
Dla jakich wartosci parametru m równanie |
| =1 ma dwa rózne pierwiastki nalezace |
| | x+m | |
do przedziału [1, 3]?
mx
2+1=x+m
mx
2−x+1−m=0
a>0
m≠0
Δ>
x
w∊[1,3]
f(1)>0
f(3)>0
1.Δ>0
1−4m+4m
2>0 (1−2m)
2>0 m∊R\{0,5}
2.1≤p≤3
| 1−2m | |
| ≥0 (1−2m)2m≥0 m∊<0,0,5> |
| 2m | |
| 1−6m | | 1 | | 1 | |
| ≤0 m= |
| m=0 m∊(∞, |
| )(0,∞) |
| 3m | | 6 | | 6 | |
3.F(1)>0
m−1+1−m>0 0>0 sprzeczność
| | 1 | |
f(3)>0 9m−3+1−m>0 8m>2 m> |
| |
| | 4 | |
14 sty 11:46
mike: a przypadek gdy a<0?
14 sty 11:56
Monika: ale czy to w ogóle jest dobrze?
| | 1 | | 1 | |
robię drugi raz i teraz wychodzi mi m={0} < |
| , |
| ) |
| | 6 | | 2 | |
14 sty 12:03
14 sty 12:03
Monika: a co jest porawne :
| | m+1 | |
f(1)>0 |
| >0 m=R\{−1} |
| | m+1 | |
czy
f(1)>0
mx
2−x+1−m=0
m
2−1+1−m>0
0>0sprzeczme
14 sty 12:10
Monika:
14 sty 12:38
Monika: pomocy jak to zrobic
14 sty 12:47
Monika:
14 sty 12:59
Monika:
14 sty 13:09
Monika:
14 sty 13:54
Monika:
14 sty 14:41
Monika:
14 sty 15:32
pigor: ... ja widziałbym to tak :
| | mx2+1 | |
dane równanie jest równoważne kolejno : |
| =1 ⇔ mx2+1=x+m i x+m≠0 ⇔ |
| | x+m | |
mx
2−x+1−m= 0 i m≠−x ⇔ mx
2−x+1−m= 0 i m ∉ [−3;−1], no to niech
f(x)=mx2−x+1−m i (*)
m∊(−∞;−3)U(−1;+∞), wtedy w tym zbiorze m, warunki
zadania opisuje np. taki układ nierówności:
Δ >0 i 1<p<3 i af(1)>0 i af(3)>0 ⇔
⇔ 1−4m(1−m) >0 i 1<
12m< 3 /*2m
2 i m(m−1+1−m) >0 i m(9m−3+1−m) >0 ⇔
⇔ 4m
2−4m+1 >0 i 2m
2< 1< 6m
2 i m*0 >0 i 8m(m−
14) >0 ⇔
⇔ (2m−1)
2 >0 i m
2<
12 i m
2 >
16 i
m∊∅ i ten zbiór pusty w koniunkcji
z pozostałymi warunkami rozwala mi dalej całe rozwiązanie , czyli dla mnie
koniec zadania
odp. nie istnieje m spełniające warunki zadania, a więc czy na pewno dobrze
przepisałaś dane równanie

−−−−−−−−−−−−−−−−−−− gdyby nie to , dalej "robiłbym" tak :
i (m< 0 ∨ m >
14) ⇔
⇔ m≠
12 i |m|<
12√2 i |m| >
16√6 i m∊∅ i (m<0 ∨ m >
14) ⇔
⇔ m≠
12 i −
12√2< m<
12√2 i (m<−
16√6 ∨ m >
16√6) i
i m∊∅ i (m<0 ∨ m >
14) i z (*) ⇔ itd. . ...
14 sty 15:37
Monika: a np f(1)>0
m=−1 m=R\{−1}
f(3)>0
m=(−
∞,−3)()−1/9,
∞
14 sty 15:46
Monika:
14 sty 16:45
pigor: ... a masz odpowiedź do tego zadania,

tak, to podaj . ...
14 sty 17:01
Monika: nie mam
14 sty 17:05
Sweep The Floor: Ja bym ustanowił takie zależności:
Δ>0
x1*x2<0
1≤xw≤3.
Ale nie jestem pewien czy dobrze.
14 sty 17:06
Sweep The Floor: Chociaż chyba 3 przypadek nie jest dobry.
14 sty 17:09