reguła de I'Hospitala
bezradny: Reguła de I'Hospitala mam obliczyc granice reguła de I'Hospitala lim gdzie x dazy do 1
| x2 − 1 | |
| i nie wiem co zrobic z tym e? i jeszcze lim dązy do 1− |
| ex2 − e | |
(1−x)ln(1−x) Prosze o pomoc
14 sty 11:35
camus: (x
2−1)' = 2x
(e
x2−e)'=2xe
2x
| | x2−1 | | 2x | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | ex2−e | | 2xex2 | | e | |
| | ln(1−x) | |
lim (1−x)ln(1−x) = lim |
| = lim −(1−x) = 0 |
| | 11−x | |
14 sty 12:08
bezradny: dziekuje
14 sty 12:13
ICSP: nie zgodze się z pochodna mianownika :
f(x) = ex2 − e
f'(x) = 2x * ex2
14 sty 13:08
camus: Ze złożenia funkcji
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| ) = − |
| *(−1) = |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
14 sty 13:09