matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o spr!
Monika:
x+2
|
|≤x+2
x
2
−1
1. Df dla x=<−
√
2
,−1><1,
∞
)
x+2
(x+2)(x
2
−1)
≤
x
2
−1
x
2
−1
x+2−x
3
+x−2x
2
+2
≤0
x
2
−1
x2−x
3
+x−2x
2
+4
≤0
x
2
−1
x
2
(x−1)2(x
2
+2)(x
2
−1) x=0 x=1 x=−
√
2
x=
√
2
x=−1 x∊<−2,−
√
2
><−
√
2
,
∞
) 2.Df dla x=(−
∞
,−2)(−1,1)
−x−2
(x+2)(x
2
−1)
≤
x
2
−1
x
2
−1
−x
3
−2x
2
≤0
x
2
−1
x
2
(−x−2)(x
2
−1) x=0 x=−2 x=1 x=−1 x={0} czy 0 jest rozwiązanie drugiej nierówności
odp. x∊<−2,−
√
2
> <
√
2
,
∞
)
14 sty 11:18