Całka oznaczona
J.K.: Witam.
Zostało mi ostatnie zadanie i choć próbuje na różne sposoby nie mogę sobie z nim poradzić z
tego względu proszę o pomoc.
0
−
12
14 sty 11:13
anmario:
Rozłóż na ułamki proste, wyjdzie:
| x | | 2 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2+3x+2 | | x+2 | | x+1 | |
I masz dwie całki elementarne
14 sty 11:35
J.K.: Coś źle robię bo mnie wychodzi:
Δ=1
x1=−2
x2=−1
0=A+B
1=A+2B
A=−B
1=−B+2B
A=−1
B=1
Bardzo prosiłbym o rozpisanie tego do tego momentu.
14 sty 12:06
Mila: | x | | A | | B | | A*(x+2)+B*(x+1) | |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x2+3x+2 | | x+1 | | x+2 | | (x+2)(x+1) | |
| | Ax+2A+Bx+B | | x(A+B)+(2A+B) | |
= |
| = |
| = |
| | (x+2)(x+1) | | (x+2)(x+1) | |
[A+B=1 i 2A+B=0⇔A−2A=1⇔A=−1i B=2
| | x | | dx | | dx | |
∫ |
| dx=− ∫ |
| +2∫ |
| |
| | x2+3x+2 | | x+1 | | x+2 | |
14 sty 12:22
J.K.: Dziękuje . Nie rozumiem jednak do końca tego zapisu.
Uczyłem się robić to w ten sposób:
| | 1 | | A | | A | |
a(x−x1)(x−x2)= |
| = |
| + |
| |
| | (x+2)(x+1) | | x+2 | | x+1 | |
1=A(x+1)+B(x+2)
1=Ax+A+Bx+2B
i mi wychodzi
A=−1
B=1
14 sty 12:32
J.K.: | | A | | b | |
tam oczywiście powinno być |
| + |
| |
| | x+2 | | x+1 | |
14 sty 12:33
Mila: W liczniku całki masz x a nie 1.
wg Twojej prawej strony:
A(x+1)+B(x+2)=x
14 sty 12:38
J.K.: Przeglądnąłem inne zadania i wszędzie w liczniku miałem 1 tutaj widzę że jest x. Czy nie trzeba
na początku policzyć tego przez "części". Czy mógł bym prosić o rozwiązanie krok po kroku do
momentu rozkładania na ułamki?
14 sty 12:39
J.K.: O widzę że mnie ubiegłaś.
Bardzo dziękuje może teraz mi się uda.
14 sty 12:40