przyjęcie-rzokład zmiennej losowej
ola756: trzy osoby zaproszone na przyjęcie pojawiają się na nim niezależnie jedna od drugiej z
prawdopodobieństwem 0,9; 0,8; 0,75 odpowiednio.Niech N oznacza liczbę osób, które skorzystają
z zaproszenia. Znajdź rozkłd zmiennej losowej N.
14 sty 10:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie do autorki:
Wiesz jak się szuka rozkład zmiennej losowej ?
14 sty 10:16
PW: Arturze. tu pewnie nie idzie o zmienną losowa, ale o rozwiązanie elementarnego zadania z
rachunku prawdopodobieństwa.
Zacznijmy tak. Mamy do czynienia z trzema przestrzeniami zdarzeń.
Ω1 = {t,n}, P1(t) = 0,9, P1(n)=0,1
Ω2 = {t,n}, P2(t) = 0,8, P2(n)=0,2
Ω1 = {t,n}, P3(t) = 0,75, P3(n)=0,25.
Budujemy przestrzeń "produktową" Ω=Ω1×Ω2×Ω3 z prawdopodobieństwem P.
Wiadomo (?), że aby zdarzenia "osoba nr k przyszła (nie przyszła)" i "osoba nr n przyszła
(nie przyszła)" w przestrzeni produktowej były niezależne, potrzeba i wystarcza, aby
prawdopodobieństwo P było określone wzorem
P(ω1,ω2,ω3) = P1(ω1).P2(ω2).P3(ω3).
Zdarzeń tych jest zaledwie 8, więc wypiszmy "na piechotę":
P(t,t,t)=0,9.0,8.0,75 przyszły 3 osoby
P(n,t,t)=0,1.0,8.0,75 przyszły 2 osoby
P(t,n,t)=0,9.0,2.0,75 przyszły 2 osoby
P(t,t,n)=0,9.0,8.0,25 przyszły 2 osoby
P(t,n,n)=0,9.0,2.0,25 przyszła 1 osoba
P(n,t,n)=0,1.0,8.0,25 przyszła 1 osoba
P(n,n,t)=0,1.0,2.0,75 przyszła 1 osoba
P(n,n,n)=0,1.0,2.0,25 przyszło 0 osób
Czy teraz ola756 zbuduje zmienną losową?
14 sty 12:15