wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f
Rolek08: wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f
z góry dziękuję za odpowiedz
13 sty 23:58
Ajtek:
D:x2+x−12>0 Δ i działasz.
Mz: x2−6x+5=0 Δ i działasz dalej.
Na koniec sprawdź czy miejsca zerowe należą do dziedziny. Koniec zadania.
14 sty 00:18
ZK: x
2+x−12>0 policz to i bedziesz mial dziedzine
natomiast do policzenia miejsc zerowych tej funkcji zastanow sie kiedy bedzie ona rowna 0 .
| | 0 | |
dzielic przez 0 nie wolno no to bedzie rowna 0 kiedy licznik bedzie =0 bo |
| =0 |
| | cos tam | |
no to zapiszemy ze x
2−6x+5=0 i to policz i bedziesz mial miejsca zerowe
14 sty 00:28
32: δπ
16 paź 15:56