wielomiany
lol2: Dla jakich liczb a i b liczba 2 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu x
3+ 4x
2− ax + b
proszę o dokładne rozwiązanie
13 sty 23:37
Mila: 1) x=2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)⇔w(2)=0
23+4*22−a*2+b=0⇔−2a+b=−24
2) liczba 2 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu w(x),
jeżeli wielomian jest podzielny przez(x−2)2 a nie jest podzielny przez (x−2)3.
(x3+ 4x2− ax + b):(x2−4x+4)=(x+8) +r(x)
r(x)=(−a−4+32)x+b−32
r(x)=0⇔−a−4+32=0 i b−32=0
a=28
b=32
wielomian:(x3+ 4x2− 28x + 32)=(x−2)2*(x+8)
14 sty 00:08