Dla jakich wartości m pierwiastki tego wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny?
Annie: Dany jest wielomian W(x)=x3 + (m−6)x2 + (m−7)x. Dla jakich wartości m pierwiastki tego
wielomianu tworzą ciąg arytmetyczny?
W(x)=x3 + (m−6)x2 + (m−7)x =x [x2 + (m−6)x + m −7]
zatem jedym z pierwiastków będzie x1=0, tak?
Tylko co dalej?
13 sty 23:32
jikA:
Korzystamy z własności ciągu arytmetycznego
Rozpatrujemy dwa przypadki kiedy x
o = 0 jest wyrazem środkowy lub sąsiednim środkowego.
dla x
o = 0
| x1 + x2 | |
| = 0 ⇒ x1 + x2 = 0 |
| 2 | |
dla x
1 = 0
13 sty 23:39
Annie: x
0 to Twój wyraz środkowy, tak?
Hmm, tylko co dalej zrobić? x2 + (m−6)x + m −7] z tego liczę Δ i wychodzi mi (o ile się nie
pomyliłam) |m−8|
więc
| 6−m + |m−8| | | 6−m − |m−8| | |
| + |
| = 0 |
| 2 | | 2 | |
m=6
a ten drugi przypadek, dziwnie wychodzi...
14 sty 00:05
jikA:
Wystarczyło skorzystać z wzorów Viete'a.
−m + 6 = 0 ⇒ m = 6
Drugi przypadek
2x
o = x
2
| | −b | | −m + 6 | |
xo + x2 = |
| ⇒ 3xo = −m + 6 ⇒ xo = |
| |
| | a | | 3 | |
| | c | | 2 | |
x0x2 = |
| ⇒ 2x2o = m − 7 ⇒ |
| * (−m + 6)2 = m − 7 |
| | a | | 9 | |
| 2 | |
| (m2 − 12m + 36) = m − 7 / * 9 |
| 9 | |
2m
2 − 24m + 72 − 9m + 63 = 0
2m
2 − 33m + 135 = 0
14 sty 00:14
Annie: Oczywiście, lubię utrudniać sobie życie

Dzięki wielkie za poświęcony czas! Dobrej nocy
14 sty 00:19
jikA:
Dobranoc.
14 sty 00:25