Funkcje
Robal: Dana jest funkcja f określona wzorem
{x2 dla xE (−2,2>
{x−6 dla x(−nieskonczonosc,−2>
{−2x+6 dla x(2,+nieskończoność). Liczba miejsc zerowych to?
Nie chce odpowiedzi, chce wiedzieć jak to obliczyć, łopatologicznie.
13 sty 23:27
ja: f(x)=0 i sprawdzasz przedziałami czyli np
1. x∊ (−2,2>
f(x)=0
0=x2 i sprawdzasz czy wynik należy do twojego przedziału czyli w tym przypadku (−2,2> itd
14 sty 00:36
Mila:

1)x
2=0⇔x=0 i 0∊(−2,2> ⇔x=0 jest miejscem zerowym
2) x−6=0⇔x=6 i 6 ∉(−
∞; −2) no to nie jest miejscem zerowym
3) −2x+6=0
−2x=−6
x=3 liczba 3 ∊(2;
∞) w takim razie jest miejscem zerowym
odp 2 miejsca zerowe
II sposób graficznie
14 sty 00:53
ZK: Powiadasz kolego ze chcesz lopatologicznie . Tylko czemu tak pozno.
Musisz kazda z tych funkcji z osobna przyrownac do 0 i zbaczyxc czy rozwiazanie nalezy do
przedzialu.
Powiem CI kolego ze ciekawie bedzie przy x2=0 ⇒x=0 wiec 0∊(−2,2> Moze niech sie wypowiedza
inni czy to 0 potraktowac jako jedno miejsce zerowe czy jako podwojne miejsce zerowe .
Teraz x−6=0 to x=6 czy 6 nalezy do przedzialu (−∞,−2> . Nie −wiec ta funkcja okreslona tym
wzorem dla tego przedzialu nie ma miejsca zerowego
Teraz −2x+6=0 to −2x=−6 to x=3 teraz czy 3 nalezy do (2,∞) . Oczywiscie ze tak ., Wiec funkcja
okreslona tym wzorem dla x∊(2,∞) ma jedna miejsce zerowe x=3
Masz to lopatologicznie . Nie masz odpowiedzi bo musisz zdecydowac co do ilosci miejsc zerowych
dla x2=0 i x(−2,2>
14 sty 00:57
Mila: Miejsce zerowe− argument dla którego funkcja przyjmuje wartość równą zero.
14 sty 01:14
Aga1.: Funkcja y=x2 ma jedno miejsce zerowe dla x ∊(−2,2>
14 sty 10:59
ZK: Przeczytalem teraz tez post PW z innego zadania gdzie wyjasnil dlaczego jedno miejsce zerowe .
14 sty 12:49