szereg?
W;ojtek: Rozwiąż równanie
∑
n=1∞ (1+x)
n=3 Możecie mi wytłumaczyć o co chodzi w tym zadaniu?
Mam obliczyć x czy najpierw x i sume. Przeszkadza mi ta 3 tak bymobliczył sume szeregu
geometrycznego ale nie wiem czy o to chodzi w tym zadaniu
13 sty 23:06
pigor: ... , tak, dane równanie to suma nieskończona wyrazów ciągu geometrycznego
(1+x)+(1+x)
2+(1+x)
3+ ... +(1+x)
n+(1+x)
n+1 ... =3 , w którym q=1+x
| | a1 | |
i ona istnieje , czyli jest zbieżna do liczby S= |
| ⇔ |q|<1 ⇔ |1+x|<1 ⇔ |
| | 1−q | |
| | 1+x | |
−1<1+x<1 ⇔ −2< x< 0, a więc |
| =3 ⇔ 1+x=−3x ⇔ 4x=−1 ⇔ x=−14.  |
| | 1−1−x | |
13 sty 23:15
W;ojtek: czyli szukam x ktory da mi sume równą 3? dzięki za podpowiedź ułatwi mi to rozwiazanie innych
przykładów
13 sty 23:19
W;ojtek: Mam kolejny przykład i mam problem
roziązywałem tym samym sposobem co wyżej i nie wychodzi. Coś jest pewnie z tym n=0 ale nie wiem
co się wtedy robi
14 sty 19:45