matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka trygonometryczna
Paul:
Obliczyć całkę : ∫sin
3
xcos
6
x dx
13 sty 22:11
Paul:
ok już mam, jak ktoś zainteresowany : ∫sin
3
xcos
6
x dx = ∫sinx(1−cos
2
x)cos
6
x dx t= cos x dt = − sinx dx − dt = sinx dx
1
1
1
1
∫(1−t
2
)t
6
(−dt ) = −∫(t
6
−t
8
) dt = −
t
7
+
t
9
+ C = −
cos
7
x+
cos
9
x
7
9
7
9
+ C
13 sty 22:27