ZADANIA TEKSTOWE SZKOŁA PODSTAWOWA 6
pwpwpw: ZADANIA SZKOŁA PODSTAWOWA 6
1) Dozorca w pewnym zakładzie pracuje całą dobę, a potem 2 doby ma wolne. Ostatnio pracował w
sobotę. Kiedy następny dużur wy[adnie mu również w sobotę? [ODPOWIEDŹ WYCHODZI ZA 3TYGODNIE,
JEDNAK ZALEZY MI NA JAKIMŚ KONKRETNYM ZAPISIE TEGO ZADANIA]
2) Elektrowóz i 42 puste węglarki ważą razem 600ton. Elektrowóz waży tyle, ile waży 8 pustych
węglarek. Oblicz masę pociągu składającego się z dwóch elektrowozów i 62 węglarek z ładunkiem
32 ton węgla na każdej [tutaj również chodzi mi o zapis]
13 sty 21:28
Dominik: x − masa elektrowozu
y − masa pustej weglarki
wylicz x, y i odpowiedza bedzie wartosc wyrazenia 2x + 62y + 32
13 sty 21:40
Dominik: odpowiedza bedzie wartosc wyrazenia 2x + 62y + 32*62
13 sty 21:42
pwpwpw: ok tak też podejrzewałam
13 sty 22:06
pigor: .... np. tak:
1) licz na piechotę (np. na palcach) jak na
6−toklasistę to nie wstyd np. tak:
s− −w− −p /− − p− − c− − n /− − ś− −
s
1 2 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) 8pw+42p.w=50pw, to masa
1pw.= 600 : 50 =
12 ton , więc
masa
1el.=8*12=
96 ton , zatem
masa pociągu = 2*96+62*(12+32)= 192+62*44= 192+2728=
2920 ton . ...
13 sty 22:22
Mila: Bardzo ładne rozwiązanie na poziomie klasy VI.
14 sty 00:12
pigor: ... no cóż, dzięki
Mila, to tylko taka moja intuicja, bo myślę, że ważna jest poziomie
S.P. nauka czytania ze zrozumieniem, a nie formalizowanie np. układem równań . ...
14 sty 00:52
Mila:
14 sty 00:54