Okres liczby 2/17
uczeń: | | 2 | |
Witam! Dostałem zadanie dodatkowe od Pani o poleceniu, żeby wyznaczyć okres liczby |
| . |
| | 17 | |
Kalkulatorem się nie da, bo Pani mówiła, że okres ma kilkanaście liczb. Dzieleniem w słupku
też bardzo ciężko i kazała inaczej. Jak to zrobić? Jestem w 2 klasie liceum, matma na
rozszerzeniu.
13 sty 21:22
uczeń: Pomoże ktoś?
13 sty 21:47
b.: > Dzieleniem w słupku też bardzo ciężko
nie tak bardzo, bo kilkunastu operacjach zacznie się rozwinięcie powtarzać

można też sprytniej, zobacz jak się wyznacza ułamek zwykły mając okresowe rozwinięcie
1709
i spróbuj wydedukować, jaki może być okres

(może się okazać, że szybciej Ci będzie
podzielić w słupku

)
13 sty 21:55
mateu7:
w sumie no to nie wiem jak to zrobić ale kalkultor w komputerze daje radę wyznaczyć okres i
wychodzi:
0,(1176470588235294)
13 sty 22:00
uczeń: b.No właśnie w ten sposób znajdowaliśmy sobie ułamki zwykle na lekcji. Ale co daje mi ta
strona? Jak mam to wykorzystać? Powiedz dokładniej o Twoim sprytnym sposobie.
13 sty 22:06
asdf:
| 2 | | 20 | | 3 | |
| * 10 = |
| = 1 |
| |
| 17 | | 17 | | 17 | |
| 3 | | 30 | | 13 | |
| * 10 = |
| = 1 |
| |
| 17 | | 17 | | 17 | |
| 13 | | 130 | | 11 | |
| * 10 = |
| = 7 |
| |
| 17 | | 17 | | 17 | |
| 11 | | 110 | | 8 | |
| * 10 = |
| = 6 |
| |
| 17 | | 17 | | 17 | |
...
dalej samemu ( mi sie juz nie chce

)
13 sty 22:07
Eta:
13 sty 22:08
b.: | | 2 | |
zwróć uwagę, że jeśli okres |
| wynosi k (i powiedzmy, zaczyna się od razu, tj. mamy |
| | 17 | |
0,(...) ), to używając podanej tu:
303 metody widzimy, że
| | 2 | | | | coś całkowitego | |
|
| = |
| = |
| |
| | 17 | | | | 10k − 1 | |
mnożymy obustronnie przez mianowniki i widzimy, że 10
k−1 musi się dzielić przez 17, i na
odwrót, jeśli 10
k−1 dzieli się przez 17, to można tak dobrać ,,coś całkowitego'', by mieć
równość
najmniejsze k jak wyżej to będzie okres
13 sty 22:24
uczeń: Ok, wielkie dzięki wszystkim. A mógłby mi ktoś wytłumaczyć do czego dąży asdf i na czym jego
metoda polega? Bo za bardzo nie ogarniam.
13 sty 23:15
jikA:
Skoro masz jakiś tam okres złożony z liczb 0.(abcdef) to
0.(abcdef) * 10 = a.(bcdefa)
a.(bcdefa) * 10 = ab.(cdefab)
ab.(cdefab) * 10 = abc.(defabc)
i stąd wiesz jakie są kolejne liczby tego okresu.
13 sty 23:19
uczeń: Aha, dzięki. Czyli załóżmy, że jeśli okres ma 14 cyfr, to muszę ponowić pierwszą linijkę dalej
14 razy?
13 sty 23:21
jikA:
Nie zrozumiałem tego co napisałeś. Zobacz jak to robi asdf.
13 sty 23:23
uczeń: No tak. Chodzi mi o to, że tyle ma być linijek z mnożeniem ostatniej liczby przez 10, ile cyfr
jest w okresie?
13 sty 23:24
uczeń: Bo nie wiem kiedy mam skończyć robienie tego samego.
13 sty 23:25
13 sty 23:26
jikA:
Jeżeli okres ma 14 cyfr to robisz to 14 razy.
13 sty 23:27
uczeń: Ok, tego właśnie nie wiedziałem. Dziękuję bardzo.
13 sty 23:28
uczeń: A tak w ogóle to czy rozwiązanie asdf'a jest rozwiązaniem na moje pytanie z 1 postu?
13 sty 23:40
uczeń: To chyba nie ma sensu, bo dzieląc na kalkulatorze i z tego wyznaczając okres (bo to muszę
najpierw zrobić) już go mam, a potem tylko bezsensownie mnożę przez 10. To do niczego nie
prowadzi.
13 sty 23:42
b.: > Bo nie wiem kiedy mam skończyć robienie tego samego.
Kiedy znowu dojdziesz do dzielenia 20/17, tak jak na samym początku procedury.
no i można też tak jak Ci napisałem o 22:24
14 sty 00:01
jikA:
Jak do niczego nie prowadzi? Wyznaczasz kolejne cyfry okresu aż w końcu zaczynają Ci
się powtarzać.
14 sty 00:01
b.: ...reszty z dzielenia, a nie cyfry, dodam dla uściślenia (bo cyfry to się już pierwsze 2
powtarzają, ale okres nie jest 1)
14 sty 00:05
uczeń: Czyli mogę napisać rozwiązanie asdf i to będzie rozwiązanie mojego pytania z 1 postu? Bo ja to
muszę mieć na papierze, rozumieć tego idealnie nie muszę bo to poza lekcjami.
14 sty 00:21
uczeń: | | 11 | |
A powiedzcie mi, dlaczego np. mnożę przez 10 tylko |
| ? A co z tą 7−ką w 4 linijce |
| | 7 | |
rozwiązania asdf?
14 sty 00:24
uczeń: Aha, jeszcze jedno. W jednej z linijek mam np. 1 {13}{17}. I co to jest? Przecież to nie jest
cyfra okresu, bo to po pierwsze nie jest cyfra naturalna.
14 sty 00:28
asdf: nie mnożysz całości tylko resztę z dzielenia. Co każde dzielenie patrzysz czy powtarza Ci się
reszta z dzielenia. Od tego miejsca gdzie "widziałeś ją" po raz pierwszy, do momentu
powtórzenia to jest okres, np.
dałem taki prosty przykład..
14 sty 00:29