Oblicz pola trójkóątów
Lukasz: Jest dowolny trapez, którego przekątne dzielą go na 4 trójkąty. Stosunek podstaw trapezu wynosi
K, a pole trapezu S. Oblicz pola poszczególnych trójkątów.
3 cze 23:01
Andrzej: już się robi
3 cze 23:10
Lukasz: dzięki bardzo
3 cze 23:19
Andrzej:

Trójkąty 1 i 2 są podobne w skali k.
niech α oznacza miarę kąta między przekątnymi, wszystko jedno którego bo sinα = sin(180−α)
| | 1 | |
P3 = P4 = |
| kxysinα = kP1 |
| | 2 | |
S = P
1 (1+k
2+2k) = P
1(1+k)
2
3 cze 23:20
Lukasz: wielkie dzięki
3 cze 23:31