Dariusz: Dwa zadanka do sprawdzenia, moze ktos pomoze

Kilka zadan do sprawdzenia:
1)Znajdz wszystkie takie wielomiany P(x), dla ktorych zachodzi nastepujaca tozsamosc:
(x-26)P(x) = xP(x-1)
Rozwiazanie:
Podstawiajac x=0 mamy
-26*P(0) = 0
Zatem P(0)=0, to chyba oczywiste jest

Podstawiaac x=1 mamy
-25*P(1)=P(0), zatem:
-25*P(1)=0, zatem P(1)=0
Podstawiajac x=2 mamy:
-24*P(2)=2*P(1)=0, zatem P(2)=0
Podstawiajac kolejno do x=25 otrzymujemy, ze szukany wielomian jest podzielny przez x,
x-1, x-2....x-25.
Zatem niech wielomian P(x) = r(x)*x*x-1*x-2*....x-25
Podstawiajac to do naszej tozsamosci otrzymujemy:
(x-26)(x-25)(x-24)...(x-1)x*r(x)=x*P(x-1)=x*(x-1)(x-2)...(x-26)*r(x-1) Zatem po
podzieleniu stronami przez te wszystkie x otrzymujemy rownanie funkcyjne:
r(x)=r(x-1)...Zauwazamy teraz, ze r(x) musi byc funkcja stala, a poniewaz P(x)=0 dla
x=1,2,3...25, to r(x)=0... zatem, szukany wielomian to P(x)=0
2)Znajdz wszystkie takie liczby naturalne n,m spelniajace rownanie:
a) 2
n + 1 = m
2
b) 2
n - 1 = m
2
ad. a)
2
n + 1 = m
2, Lewa strona jest zawsze nieparzysta, zatem m
2 jest nieparzyste czyli m
jest nieparzyste, niech m=2x+1
2
n + 1 = (2x+1)(2x+1)
2
n + 1 = 4x
2 + 4x + 1
2
n = 4x
2 + 4x
2
n-1 = 2x
2 + 2x
2
n-2 = x(x+1) Zatem, x(x+1) jest pewna potega dwojki, zauwazamy, iz jedna z tych liczb
jest nieparzysta, zatem nie da sie jej zapisac przy pomocy iloczynu dwojek, zatem maxium
dla x=1... tak wiec max m=3...Sprawdzmy teraz wszystkie przypadki, tzn m=1, m=2, m=3
2
n+1=1 ... oczywiscie falsz bo nie ma takiego n, ze 2
n=0...
2
n+1=4 ... zatem 2
n=3... oczywiscie falsz..
2
n+1=9 ... mamy wiec 2
n=8 , czyli n=3 m=3 i jest to jedyna para spelniajaca to
rownanie.
b) 2
n - 1 = m
2
Rozumujemy podobnie co w poprzednim przypadku zatem pomijam to
Jakub: Rozwiązanie pierwsze wydaje mi się dobre.
Potrafisz udowodnić, że
P(0)=0
P(1)=0
P(2)=0
...
P(25)=0
P(26)=0
P(27)=0
P(28)=0
itd.
Tych ostatnich równań nie udowadniałeś, ale z tego co napisałeś nie jest to trudne.
Czyli mamy wielomian, który dzieli się przez jednomiany x-n, gdzie n jest dowolną liczbą
naturalną. Taki wielomian jednak nie istnieje, bo musiałby być ,,nieskończonego''
stopnia, cokolwiek

to znaczy. Wielomiany są zawsze skończonego stopnia.