l
MaxEnergy: Proszę o sprawdzenie czy pochodną funkcji: f(x)= arcsinx+x*
√1−x2, jest pochodna
13 sty 20:57
MaxEnergy: Sprawdzi ktoś
13 sty 21:50
ja: Mi wyszło tak:
2+ √1− x2
14 sty 00:50
Rafał P.:
| | 1 | |
Pochodna arcsinusa >> |
| (1) |
| | √1 − x2 | |
Pochodna iloczynu:
| | 1 | | x2 | |
(x√1−x2)' = √1−x2 + x * (−2x) * |
| = √1−x2 − |
| (2) |
| | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
Dodajemy składniki (1), (2)
| | 1 − x2 | |
y' = |
| + √1−x2 = 2√1−x2 |
| | √1−x2 | |
14 sty 09:52
MaxEnergy: Rafał P. dzięki za pomoc. Po wtórnych obliczeniach wyszedł mi taki sam wynik.
Proszę jeszcze o sprawdzenie sposobu rozwiązywania samej końcówce (tj dodawania), bo tam tkwił
problem.
| 1−x2 | | (1−x2)(√1−x2) | |
| +√1−x2= |
| + √1−x2= |
| √1−x2 | | (√1−x2)(√1−x2) | |
=
√1−x2+
√1−x2= 2
√1−x2
14 sty 19:13