Ostrosłupy
Laik: Proszę o pomoc.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami
bocznymi wynosi −1/9, a krawędz podstawy ma długość √10. Oblicz długość krawędzi bocznej.
13 sty 20:52
Aga1.:

a=
√10
d=a
√2=
√10*
√2=
√20=2
√5
z tw. cosinusów
d
2=h
2+h
2−2h*h*cosα
h=3
Ze wzoru na pole trójkąta
I z tw. Pitagorasa
wylicz b.
13 sty 21:20
Aragon: Dziękuję

Wyszło mi, że b=9/4. Ale jeszcze to przeanalizuję.
13 sty 22:20
Aragon: Poprawka b=5

I to jest poprawna odpowiedź.
13 sty 22:25