Oblicz wartość jeśli..
mateu7: Jak obliczyć wartość:
x2 + 1x2
jeśli wiadomo, że x3 + 1x3 = 110 ?
13 sty 20:37
jikA:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| = (x + |
| )(x2 − 1 + |
| 2) = |
| | x3 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )(x2 + 2 + |
| 2 − 3) = (x + |
| )[(x + |
| )2 − 3] |
| | x | | x | | x | | x | |
t(t
2 − 3) = 110
t
3 − 3t − 110 = 0.
13 sty 20:48
zombi: np. tak
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| =(x+ |
| )3−3(x+ |
| ) |
| | x3 | | x | | x | |
otrzymujemy ze
na szybko wiec mysle ze nie zrobilem bledu
13 sty 20:50
zombi: kurcze 2 minuty za późno
13 sty 20:50
mateu7: no sprytnie to zrobiłeś zombi ale skąd wzięłeś, że
x3 + 1x3=(x + 1x )3−3(x + 1x)?
13 sty 21:13
mateu7: a błędu nie ma bo w odpowiedziach też jest 23
13 sty 21:14
jikA:
Jak się zrobi kilkanaście podobnych zadań to można wiedzieć co z czego się bieże.
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )3 = x3 + 3x + |
| + |
| = x3 + |
| + 3(x + |
| ) |
| | x | | x | | x3 | | x3 | | x | |
13 sty 21:20
mateu7: dzięki Wam bardzo za pomoc
13 sty 21:46