Stereometria
Adam: Potrafi ktoś zrobić to zadanie?
Oblicz cosinus kąta zawartego między ścianami bocznymi:
−czworościanu foremnego,
−ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego ściany boczne są trójkatami równoramiennymi o
ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi podstawy.
13 sty 20:25
Mila:

Wszystkie ściany są Δ równobocznymi o boku a
z tw. cosinusów w ΔAES:
a
2=h
2+h
2−2h*h cosα
| | a√3 | |
h= |
| wysokość Δrównobocznego o boku dł.a |
| | 2 | |
| | 3a2 | | 3a2 | | 3a2 | |
a2= |
| + |
| −2* |
| cosα |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
II sposób
w ΔSOE:
13 sty 22:14
Mila:

2)Ztw. cosinusów w ΔBDE:
|DB|
2=h
2+h
2−2h*h*cosα
Musisz obliczyć h z porównania pola ΔBCS
| 1 | | 1 | | 1 | |
| a*hs= |
| *2a*h⇔h= |
| hs |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 15a2 | |
hs2=(2a)2−( |
| a)2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
spróbujesz sam dokończyć?
13 sty 22:30
Aragon: Wyszło mi, że IDB|=2a2, wiadomo h= a* √15/4, więc z tw. cosinusów wychodzi, że cosα=9/15?
Chyba coś pomieszałem, bo powinno być −1/15.
13 sty 23:03
Mila: h=U{a
√15{4}
| | a2*15 | | a2*15 | | a2*15 | |
2a2= |
| + |
| −2* |
| cosα |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 30a2 | | a2*15 | |
2a2= |
| − |
| cosα /:a2 |
| | 16 | | 8 | |
13 sty 23:46
Aragon: A rozumiem już, dziękuję. W tw. cosinusów a2=h2+h2−2h*h cosα, myślałem, że jest 2*h*h, a tam
się omija jakby to jedno h, więc coś innego powychodziło.
14 sty 16:05