matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Onik:
Pomoże ktoś jak się zabrać za tę całkę: ∫
dx
3sinx+2cosx−2
13 sty 20:19
hehe:
?
13 sty 22:24
Paul:
Podstawienie uniwersalne trzeba zastosować :
2t
1−t
2
sinx =
, cos x =
1+t
2
1+t
2
2dt
x
dx =
, t = tg
1+t
2
2
2dt
1+t
2
∫
=
6t
2−2t
2
2(1+t
2
)
+
−
1+t
2
1+t
2
1+t
2
2dt
dt
dt
∫
= 2∫
= 2∫
Teraz rozkład na ułamki
6t+2−2t
2
−2−2t
2
−4t
2
+6t
t(−4t+6)
proste i tak dalej mam nadzieję, że to już potrafisz.
13 sty 22:40