Stereometria
Nuke: Mam problem z zadaniem:
Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest ręwna 6√3, a kąt nachylenia krawędzi bocznej
do podstawy wynosi 30 stopni. Oblicz długość krawędzi bocznych.
13 sty 20:18
Janek191:
a − długość krawędzi podstawy czyli boków trójkąta równobocznego
h − wysokość ostrosłupa
l − długość krawędzi bocznych ostrosłupa
V = (1/3) Pp *h = (1/3) a2 √3/4 * h = (1/12) a2 p{3]*h
więc
(1/12) a2 √3 * h = 6 √3 / * (12/ √3 )
a2 * h = 72
h = 72/ a2
=========
h/ l = sin 30o = 1/2
l = 2 h
======
h1 − wysokość trójkąta równobocznego
Mamy
h1 = a √3/2
x= (2/3) h1 = (2/3) * a √3/2 = a √3/3
Z tw. Pitagorasa mamy
x2 + h2 = l2
Po podstawieniach otrzymamy
[ a √3/3 ]2 + [ 72/a2]2 = [ 144/a2 ]2
a2/3 + 5184/a4 = 20 736/ a4 / * a4
a6/ 3 + 5 184 = 20 736
a6/3 = 15 552 / * 3
a6 = 46 656
a3 = 216
a = 6
=======
więc h = 72/ a2 = 72/ 36 = 2
oraz
l = 2 h = 4
================
13 sty 21:52
Aragon: Dziękuję bardzo. Na odwrót tam na końcu, bo l (krawędź boczna) wyszła 4, a h=2.
Jestem bardzo wdzięczny

Miłego wieczoru.
13 sty 22:16
Janek191: Na końcu jest:
l = 2*h = 2*2 = 4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 sty 22:33
Aragon: Tak, tak, dziękuję za całość
13 sty 23:13