wielomiany sprawdzenie
Monika: Dla jakich wartosci parametru m równanie m2x3 + (m2 + 6m)x2 + (m + 6)x = 0 ma trzy rózne
pierwiastki?
m≠0 i m≠−6
x(m2x2+x(m2+6m)+m+6)=0
x1=0
(m2x2+x(m2+6m)+m+6
Δ>0
0<m4+12m3+36m2−4m3−24m=m4+8m3−24m2
m2+8m−24>0
√Δ=4
m1=−6 m2=−2 i m≠0 i m≠−6
m∊(−∞,−6) (−2,0) (0,∞)
13 sty 20:12
Monika:
13 sty 20:35
Dominik: a ≠ 0, Δ > 0, f(0) ≠ 0
13 sty 20:38
Monika: Wyznacz wartosc parametru m, dla której zbiorem rozwiazan nierównosci (x2 −3mx+
2m2)(x2 − mx − 4) ≥0 jest zbiór:
a) (−∞,−1] [3, 4] [6,+∞);
(x+1)(x−3)(x−4)(x−6)= (x2 −3mx+2m2)(x2 − mx − 4)
x4−12x3+41x2−18x−72=x4+x3(−m−3m)+x2(−4+3m2+2m2)+x(12m−2m3)−8m2
−12=−4m
m=3
41=−4+3m2+2m2
5m2=45
m=3 v m=−3
dla m=3
(x2−9x+18)(x2−3x−4)=(x−6)(x−3)(x−4)(x+1)≥0
dla m=−3
(x2+9x+18)(x2+3x−4)=(x+6)(x+3)(x+4)(x−1) m≠−3
13 sty 20:55
Monika:
13 sty 21:18
Monika: Wielomian W(x) = (m − 4)x3 − (m + 6)x2 − (m − 1)x + m + 3 jest podzielny przez dwumian
x + 1. Dla jakich wartosci parametru m suma odwrotnosci jego pierwiastków jest wieksza od 0,
25?
13 sty 21:25
Monika:
13 sty 21:48
Monika:
13 sty 22:00
jikA:
| 1 | | 1 | | 1 | | x1x2 + x1x3 + x2x3 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x3 | | x1x2x3 | |
Teraz korzystamy ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego.
13 sty 22:10
Monika: (x−1)[(m−4)x
2−(−2m−2)x+m+3]=0
Δ=4m
2+8m+4−4(m
2−m−12)>0
12m>52
(7m+5)(m+3)>0
| | 1 | | −5 | |
odp. m∊(−4 |
| ,−3)( |
| ,4) |
| | 3 | | 7 | |
13 sty 23:00
jikA:
Na pewno jest podzielny przez dwumian x + 1?
W(−1) = 0 ⇒ −(m − 4) − (m − 6) + (m − 1) + m + 3 = 0
−m + 4 − m + 6 + m − 1 + m + 3 = 0
12 ≠ 0
13 sty 23:08
Monika: −m+4−m−6−m−1+m+3=0
13 sty 23:23
jikA:
Przecież na górze masz wielomian W(x) = (m − 4)x3 − (m + 6)x2 − (m − 1)x + m + 3.
13 sty 23:31
Monika: no właśnie?
13 sty 23:39
jikA:
Dobra Ty też źle zapisałaś ja zamieniłem nawias m + 6 na m − 6 a u siebie dostajesz −2m = 0.
U Ciebie tutaj jest błąd −m + 4 − m − 6 + m − 1 + m + 3 = 0.
13 sty 23:44