matematykaszkolna.pl
Byłabym wdzięczna za pomoc. Olga: Które trójkaty wpisane w okrag o promieniu 1 maja najwieksze pole? Uzasadnic odpowiedz
13 sty 20:06
pigor: ... widziałbym to tak: R=1 , z tw. sinusów a=2Rsinα, b=2Rsinβ, c=2Rsiny
 abc 
i tablicowego wzoru na pole trójkąta P=

mamy :
 4R 
 8R3sinα sinβ sin (180−(α+β)) 
P=

= 2sinαsinβsin(α+β) , a więc
 4R 
P(α,β)= 2sinα*sinβ*sin(α+β) − funkcja dwóch zmiennych α,β no i co dalej, umiesz zbadać ekstremum funkcji 2−óch zmiennych , no, chyba, że wystarczy powiedzieć, że ten iloczyn sinusów będzie największy gdy suma kątów α+β=90o , czyli gdy Δ jest prostokątny ... emotka
13 sty 23:04
PW: Elementarne rozwiązanie polegał na zauważeniu, że trójkąty o tej samej podstawie (jakaś cięciwa AB) a wierzchołku C wędrującym po okręgu mają pole zależne tylko od wysokości. Wysokość ta będzie największa, gdy C leży na symetralnej cięciwy AB − innymi słowami, gdy trójkąt jest równoramienny. Stosunek wysokości h takiego trójkąta do połowy podstawy c jest równy
 C 
tg∡

.
 2 
 c C 
h =

tg∡

.
 2 2 
Jeżeli ∡C < 90°, to c<2R=2 (R − promień okręgu). Wraz ze wzrostem kąta rośnie jego tangens i rośnie c, osiągając maksymalną wartość 2R = 2 dla ∡C = 90°. Największe pole spośród trójkątów ostro− lub prostokątnych ma więc trójkąt prostokątny. A co będzie, gdy kąt przy wierzchołku C będzie rozwarty? Pomyśl sama.
14 sty 02:59
PW: Aaaa, paskudnie pomyliłem się o trzeciej w nocy!.Pierwsze cztery linijki aktualne. Spośród trójkątów o ustalonej podstawie AB największe pole ma równoramienny. Dalej pomyliłem tangens z cotangensem, a więc reszta jest nieaktualna. Być może to już jest rozwiązanie zadania, gdyż w poleceniu użyto liczby mnogiej (które trójkąty − odpowiedź: równoramienne). Wiem, jak pokazać, który trójkąt równoramienny ma największe pole (metodami elementarnymi), ale teraz nie mam czasu − po południu napiszę. Jest to trójkąt równoboczny.
14 sty 09:11
PW: Rozpatrujemy trójkąty równoramienne. Za pomocą kąta środkowego x pole P(x) trójkąta wyraża się wzorem
 1 x 
(1) P(x) =

sinx + sin

, x∊(0,π>.
 2 2 
Wzór wyprowadza się licząc pola trzech trójkątów o wierzchołkach w środku okręgu. Jeden z nich ma pole
 1 

R2sinx,
 2 
dwa pozostałe w sumie
 x 
R2sin

.
 2 
Po uwzględnieniu, że R2 = 1 otrzymujemy zależność (1).
 π 
Na przedziale (0,

> widać bez znajomości pochodnych, że jest to funkcja rosnąca (jako
 2 
suma dwóch rosnących), ale dalej tak prosto się nie da. Nie ma specjalnego zainteresowania tematem, więc powiem krótko: zbadanie tej funkcji na
 π  
przedziale (

,π> pokazuje, że Pmax = P(

), czyli że maksymalne pole ma trójkąt
 2 3 
 π 
o kącie przy wierzchołku C równym

= 60°.
 3 
14 sty 21:08