Byłabym wdzięczna za pomoc.
Olga: Które trójkaty wpisane w okrag o promieniu 1 maja najwieksze pole? Uzasadnic odpowiedz
13 sty 20:06
pigor: ... widziałbym to tak: R=1 , z tw. sinusów a=2Rsinα, b=2Rsinβ, c=2Rsiny
| | abc | |
i tablicowego wzoru na pole trójkąta P= |
| mamy : |
| | 4R | |
| | 8R3sinα sinβ sin (180−(α+β)) | |
P= |
| = 2sinαsinβsin(α+β) , a więc |
| | 4R | |
P(α,β)= 2sinα*sinβ*sin(α+β) − funkcja dwóch zmiennych α,β no i co
dalej,
umiesz zbadać ekstremum funkcji 2−óch zmiennych

, no, chyba,
że
wystarczy powiedzieć, że ten iloczyn sinusów będzie największy gdy
suma kątów
α+β=90o , czyli gdy Δ jest prostokątny ...
13 sty 23:04
PW: Elementarne rozwiązanie polegał na zauważeniu, że trójkąty o tej samej podstawie (jakaś cięciwa
AB) a wierzchołku C wędrującym po okręgu mają pole zależne tylko od wysokości. Wysokość ta
będzie największa, gdy C leży na symetralnej cięciwy AB − innymi słowami, gdy trójkąt jest
równoramienny.
Stosunek wysokości h takiego trójkąta do połowy podstawy c jest równy
Jeżeli ∡C < 90°, to c<2R=2 (R − promień okręgu). Wraz ze wzrostem kąta rośnie jego tangens i
rośnie c, osiągając maksymalną wartość 2R = 2 dla ∡C = 90°. Największe pole spośród trójkątów
ostro− lub prostokątnych ma więc trójkąt prostokątny.
A co będzie, gdy kąt przy wierzchołku C będzie rozwarty? Pomyśl sama.
14 sty 02:59
PW: Aaaa, paskudnie pomyliłem się o trzeciej w nocy!.Pierwsze cztery linijki aktualne. Spośród
trójkątów o ustalonej podstawie AB największe pole ma równoramienny.
Dalej pomyliłem tangens z cotangensem, a więc reszta jest nieaktualna.
Być może to już jest rozwiązanie zadania, gdyż w poleceniu użyto liczby mnogiej (które trójkąty
− odpowiedź: równoramienne).
Wiem, jak pokazać, który trójkąt równoramienny ma największe pole (metodami elementarnymi), ale
teraz nie mam czasu − po południu napiszę. Jest to trójkąt równoboczny.
14 sty 09:11
PW: Rozpatrujemy trójkąty równoramienne. Za pomocą kąta środkowego x pole P(x) trójkąta wyraża się
wzorem
| | 1 | | x | |
(1) P(x) = |
| sinx + sin |
| , x∊(0,π>. |
| | 2 | | 2 | |
Wzór wyprowadza się licząc pola trzech trójkątów o wierzchołkach w środku okręgu. Jeden z nich
ma pole
dwa pozostałe w sumie
Po uwzględnieniu, że R
2 = 1 otrzymujemy zależność (1).
| | π | |
Na przedziale (0, |
| > widać bez znajomości pochodnych, że jest to funkcja rosnąca (jako |
| | 2 | |
suma dwóch rosnących), ale dalej tak prosto się nie da.
Nie ma specjalnego zainteresowania tematem, więc powiem krótko: zbadanie tej funkcji na
| | π | | 2π | |
przedziale ( |
| ,π> pokazuje, że Pmax = P( |
| ), czyli że maksymalne pole ma trójkąt |
| | 2 | | 3 | |
| | π | |
o kącie przy wierzchołku C równym |
| = 60°. |
| | 3 | |
14 sty 21:08