dziedzina
Krzychu: √x−1+√x+2=3 jaką dziedzinę ma to wyrażenie?
Bo mi wychodzą dwie odpowiedzi, 7 i 14 a wolfram podaje tylko 7
13 sty 19:55
jikA:
Tutaj korzysta się z metody analizy starożytnych więc na początku nie ustalamy dziedziny ale po
otrzymaniu wyników sprawdzasz czy rozwiązanie spełnia to równanie.
13 sty 20:05
Krzychu: chcesz powiedzieć, że nie da się ustalić dziedziny tego wyrażenia?
13 sty 20:06
Eta:
"metoda starożytnych"
należy sprawdzić, podstawiając za x= 7 lub x=14
13 sty 20:07
Krzychu: ok, czyli nie da się wyznaczyć dziedziny?
13 sty 20:08
jikA:
Tak więc dla x = 7
√7 − 1 + √7 + 2 = √6 + 3 = √9 = 3 czyli x = 7 jest rozwiązaniem równania.
Sprawdźmy teraz dla x = 14
√14 − 1 + √14 + 2 = √13 + 4 = √17 ≠ 3 dostajemy sprzeczność dlatego naszym
rozwiązaniem x = 14 nie jest.
13 sty 20:09
Eta:
13 sty 20:10
mateu7: mam takie pytanie trochę z innej beczki.
Jak założyć nowy temat, post? Nigdzie nie mogę znaleść takiej opcji...
13 sty 20:14