ciąg arytmetyczny i geometryczny
xyz: hej mam prozbe mógł by ktoś wytłumaczyc mi sposób rozwiązywania takich zadań.
Ciag(a, b, c) jest arytmetyczny i a + b + c =33 ciąg (a, b+3, c+13 ) jest geometryczny. Oblicz
a, b,c
13 sty 19:51
zombi: | ⎧ | 2b=a+b | |
| ⎨ | a+b+c=33 |
|
| ⎩ | b+3a=c+13b+3 | |
13 sty 19:53
xyz: a w tym pierwszym równaniu nie powinno byc 2b=a+c?
13 sty 19:57
pigor: ... z własności tych ciągów i warunków zadania masz układ równań:
a+c=2b i b+a+c=33 i a(c+13)= (b+3)
2 , gdzie a >0 i c+13 >0 ⇒
⇒ a+c=2b i 3b=33 i a(c+13)= (b+3)
2 , gdzie (*)
a >0 i c >−13 ⇒
⇒ b=11 i a+c=22 i a(c+13)= 14
2 ⇒ a=22−c i (22−c)(c+13)= 196 itd. ...
13 sty 20:16
Neko: a=a
b=a+r
c=a+2r
a+a+r+a+2r=33
3a+3r=33
a+r=11
r=11−a
(a+r+3)2=a(a+2r+13)
(a+11−a+r)=a(a+2(11−a)+13)
196=a(−a+35)
a2−35a+196=0
Δ=1225−784=212
a1=7
r=11−7
r=4
Czyli 7,11,15
a2=28
r=11−28
r=−17
czyli
28,11,−6
13 sty 20:35
xyz: dziękuje.
13 sty 20:52