matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
mendus15:
Rozwiąż równanie zad. 1 . (2x + y −4 )2 + (x − 2y − 7 )2=0 zad. 2 . 5x2 +10y2 − 2xy − 22x − 4y +26=0 zad.3. 13x2 + 2y2 +2xy − 54x − 8y + 58 =0
13 sty 19:42
pigor:
..., no to może...
łatwe 1) [n[(2x+y−4)
2
+ (x−2y−7)
2
=0 ⇔ 2x+y−4=0 /*2 i x−2y−7=0 ⇔ ⇔ 4x+2y−8=0 i x−2y−7=0 ?+ stronami ⇔ 5x−15=0 i 2x+y−4=0 ⇔ ⇔ 5x=15 i y=4−2x ⇔ x=3 i y=−2 ⇒ punkt
P=(3,−2)
− szukane rozwiązanie ; −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
13 sty 19:54