wykres funkcji
renTa: witam, nie mam pojęcia jak to rozwiązać, proszę o pomoc:
dla jakich p,q należących do rzeczywistych, wielomian x5 +px+q ma dokładnie trzy miejsca
zerowe.
13 sty 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie trzy miejsca będą gdy:
I) x5+px+q = x(x−a)2(x+b)2
II) x5+px+q = x(x−a)(x+b)(x2+c)
z tego od razu wynika, że q = .....
13 sty 19:44
renTa: ooo dziekuje
13 sty 19:52
renTa: a skad to wziąłeś

moze tez przeciez byc tak ze:
x(x−a)(x−b)(x−c)
2
13 sty 19:56
Dominik: taki wielomian ma 4 miejsca zerowe: 0, a, b, c.
13 sty 19:58
Ajtek:
Nie może być, masz jeszcze miejsce zerowe =c. Czyli 4 mz.
13 sty 19:59
renTa: a tak czego nie moze byc:
x(x+a)
2(x−b)
2
13 sty 20:01
Ajtek:
Przecież to jest to samo co zapisal
Artur w pierwszym przypadku

.
13 sty 20:03
renTa: ok ale ja to rozpisalam i wyszło mi tak ze nic nie wiem

do czego ja mam to porównać

i jak to obliczyc jak przeciez a.b.c to tez nie wiadome
13 sty 20:05
zombi: Zadanie chyba z "Matematyka dla odważnych" czyż nie?
13 sty 20:06
renTa: co
13 sty 20:07
renTa: wychodzi ze q=0 a p=abc tylko ze abc to tez nie wiadome
13 sty 20:07
Dominik: q = x − to widac od razu
13 sty 20:08
renTa: ja tego nie widze, mogłbyś mi to wytłumaczyć
13 sty 20:09
renTa: móglby mi ktos to wytłumaczyc
13 sty 20:16
Dominik: zeby wielomian byl podzielny przez x musi miec wyraz wolny (wartosc wspolczynnika przy potedze
x0) rowny 0
13 sty 20:17
renTa: to tak i co dalej
13 sty 20:22
Dominik: q = 0, co ja plece. ale mam nadzieje, ze to zauwazylas na podstawie tego co wytlumaczylem.
13 sty 20:23
Dominik: dalej co? wymnoz nawiasy i porownaj wspolczynniki.
13 sty 20:24
renTa: tak tak wymnorzylam i mi wyszło ze x
5 = x
5 czyli 1 tak

a pozniej abcx=px tylko ze abc to tez sa niewiadome
13 sty 20:29
renTa: i dalej nie wiem co z tym zrobic
13 sty 20:29
renTa: bo tu faktycznie po wymnozeniu q=0
13 sty 20:29
renTa: hallo
13 sty 20:38
pigor: ...lewa strona równania to funkcja
f(x)=x5+px+q − potęgowa stopnia nieparzystego,
a więc ma dokładnie 3 miejsca zerowe ⇔ f(0)=
q ≥0 i ma dokładnie 2 ekstrema lokalne,
czyli gdy pochodna
f'(x)=0 ⇔ 5x
4+p=0 ⇔ 5x
4=−p i p< 0 ⇔
√5x
2=
√−p i
p<0 ⇔ |x|=
| | 4√−p | |
|
| no i gdy zmienia znak (tak ...  zmienia ), zatem warunki zadania spełniają |
| | √5 | |
p<0 i q>0
13 sty 20:49
pigor: ... oczywiście nie q>0 , tylko
q ≥0 jak wcześniej − wyżej − w tym poście . ...
13 sty 21:27
renTa: hmm... musze sie chwileczke zastanowic, i dziekuje bardzo
13 sty 21:46