ciągi, ciąg arytmetyczny, ciąg geometryczny, wyznaczanie wyrazów
yyz: hej mam prozbe mógł by ktoś wytłumaczyc mi sposób rozwiązywania takich zadań.
Ciag(a, b, c) jest arytmetyczny i a + b + c =33 ciąg (a, b+3, c+13 ) jest geometryczny. Oblicz
a, b,c
13 sty 19:37
Janek191:
( a, b, c) − ciąg arytmetyczny , więc b − a = c − b => 2b = a + c
( a, b + 3, c + 13 ) − ciąg geometryczny, więc ( b + 3)2 = a*( c + 13)
Mamy zatem układ równań :
1) a + b + c = 33 => a + c = 33 − b
2) 2b = a + c
3) b2 + 6b + 9 = a*( c + 13)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z 1) i 2) mamy
2b = 33 − b => 3b = 33 => b = 11
zatem
a + c = 2*11 = 22 => a = 22 − c
112 + 6*11 + 9 = a*( c + 13)
czyli
121 + 66 + 9 = (22 − c)*( c + 13)
196 = 22c + 286 − c2 − 13 c
c2 −9 c − 90 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −9)2 − 4*1*( −90) = 81 + 360 = 441
√Δ = 21
c = ( 9 − 21)/2 = − 6 ⋁ c = ( 9 + 21)/2 = 15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a = 22 − ( −6) = 28 ⋁ a = 22 − 15 = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b = 11
Odp. a = 28 lub 7, b = 11, c = − 6 lub 15
======================================
Mamy dwa ciągi arytmetyczne:
( 28,11,−6), ( 7, 11, 15)
oraz dwa ciągi geometryczne :
(28, 14,7 ) , ( 7, 14,28 )
13 sty 22:19