dowód wielomiany !
lol2: udowodnij jeśli wielomian W (x) jest co najmniej drugiego stopnia i jest podzielny przez
dwumian x − 1, to reszta zdzielenia tego wielomianu przez wielomian (x−1)2
ma postać a(x−1), gdzie a jest pewną liczbą rzeczywistą
13 sty 19:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | P(x) | |
W(x) = (x−1)*P(x) = (x−1)2* |
| |
| | x−1 | |
P(x) = G(x)(x−1) + a ; gdzie a∊R <−−− zapis dzielenia P(x)
czyli:
| | P(x) | | a | |
W(x) = (x−1)*P(x) = (x−1)2* |
| = (x−1)2*(G(x) + |
| ) = (x−1)2G(x) + (x−1)*a |
| | x−1 | | x−1 | |
c.n.w.
13 sty 19:24
lol2: dzięki zaraz ogarnę o co Ci chodziło i będzie dobrze
13 sty 19:29
lol2: dlaczego tu jest P(x)x−1?
13 sty 19:33