Pewna liczba dwucyfrowa ma trzy dzielniki jednocyfrowe i trzy dzielniki dwucyfro
fgdsc: Pewna liczba dwucyfrowa ma trzy dzielniki jednocyfrowe i trzy dzielniki dwucyfrowe. Suma
wszystkich dzielników jednocyfrowych jest równa 8. Oblicz sumę wszystkich dzielników
dwucyfrowych tej liczby.
13 sty 19:17
Ajtek:
a,b,c, dzielniki jednocyfrowe.
a+b+c=8
1) Napewno dzielnikiem jest liczba 1 (a=1), dzielnikiem też może być liczba 2 (b=2), to z
warunku zadania c=5. Szukana liczba to 50, dalej sobie poradzisz.
2) a=1, dzielnikiem moze być też 3 (b=3), to z warunku zadania c=4, szukana liczba to 48,
również sobie poradzisz.
13 sty 19:33
fgdsc: do tego to ja też doszedłem. ale liczba 48 jest podzielna jeszcze przez 2 wiec odpada, czyli to
bedzie liczba 50 a jej dzielniki 2 cyfrowe to 10 25 i 50
13 sty 20:03
Ajtek:
Tak.
Faktycznie pominąłem 2 w 48

.
13 sty 20:06
fgdsc: czyli szukana liczba to 50 jej dzielniki to 1 25 i 10 25 50 i koniec
13 sty 20:12