W trójkącie prostokątnym na dłuższej przyprostokątnej jako na średnicy opisano o
dfghjk: W trójkącie prostokątnym na dłuższej przyprostokątnej jako na średnicy opisano okrąg. Wyznacz
długość okręgu, jeżeli krótsza przyprostokątna jest równa 30, a cięciwa łącząca wierzcho−
łek kąta prostego z punktem przecięcia przeciwprostokątnej z okręgiem (różnym od wierzchoł−
ków trójkąta) jest równa 24.
13 sty 19:16
Eta:
Ob okręgu = 40π
13 sty 20:12
Eta:

Rysunek powinien wszystko rozjaśnić

Dokończ ........
13 sty 20:21
dfghjk: ale jak byś mógł opisać jak do tego doszedłeś
13 sty 21:43
dfghjk: i ten obrazek jest chyba źle. Bo masz 1 trójkąt gzie przy kącie alfa bok ma 24 i 2 trójkąt
gdzie przy kącie beta bok ma 24
13 sty 21:46
Eta:

|∡CDA|= 90
o , bo jest to kąt wpisany oparty na średnicy
zatem trójkąty CDA i CDB są prostokątne i są podobne z cechy (kkk)
Zastosuj tw. Pitagorasa i .... otrzymasz
x= 18 i y= 32 i 2r= 40
13 sty 21:59
dfghjk: aaaa dzieki
13 sty 22:01
dfghjk: a jak obliczyłeś y

13 sty 22:17
Eta:
z podobieństwa trójkątów CDA i CDB:
| | |CD| | | y | |
|
| = |
| ⇒ |CD|2= x*y ⇒ y=........ |
| | x | | |CD| | |
13 sty 22:24