| 1 − cos8x | |
= 0 | |
| 1 + tgx |
| π | ||
x ≠ | + kπ ∧ k∊ℂ | |
| 2 |
| π | ||
tgx ≠ −1 ⇔ x ≠ − | + kπ | |
| 4 |
| kπ | ||
x = | − czesc rozwiazan odpada z dziedziny dlatego zapisuje: | |
| 4 |
| π | ||
x = kπ ∨ x = | + kπ | |
| 4 |
| kπ | π | |||
w odpowiedziach natomiast jest x = | ∨ x = | + kπ. wydaje mi sie to nieprawda, bo | ||
| 2 | 4 |
| π | ||
dla k = 1 otrzymujemy x = | , co odpada z dziedziny funkcji tangens. czyzby pan kielbasa | |
| 2 |
| π | ||
Możliwe że autor uznał że dla x = | tg(x) = ∞ czyli | |
| 2 |
| π | ||
dla x = | mamy | |
| 2 |
| 1 − 1 | 0 | ||
= | = 0. | ||
| 1 + ∞ | ∞ |
chyba ze gdzies w
obliczeniach sie rabnalem.
| π | ||
A gdzie przez 0 dzielisz? Spójrz na wykres funkcji tg(x) i zobacz że dla | + mamy −∞ a | |
| 2 |
| π | ||
dla | − dostajemy ∞. | |
| 2 |
| sinx | ||
tgx = | ||
| cosx |
| π | ||
sin | = 1 | |
| 2 |
| π | ||
cos | = 0 | |
| 2 |
| 1 | ||
tgx = | ||
| 0 |
| π | ||
prawdopodobnie dlaczego autor uznał rozwiązanie x = | chociaż pewności nie mam czy na | |
| 2 |
| π | 1 | |||
tg | = | mialo byc. | ||
| 2 | 0 |
jesli obliczenia sa poprawne to dalej reszta jest dla mnie jasna.
| sin(x) | ||
Ale Ty dostałeś gotową zależność i wiesz że tg(x) = | Basia kiedyś tutaj | |
| cos(x) |
| sin(x) | ||
chyba jak mnie pamięć nie myli wyprowadzała tą zależność dlaczego tg(x) = | . | |
| cos(x) |
| y | ||
sinα = | ⇒ y = sinα * r | |
| r |
| x | ||
cosα = | ⇒ x = cosα * r | |
| r |
| y | ||
tgα = | ||
| x |
| sinα * r | sinα | |||
tgα = | = | |||
| cosα * r | cosα |