:)
MAGDA: A jak obliczyć tę pochodną? Coś zaczęłam...
y=
3√(x−2)
5
| | 1 | | 1 | |
y'= |
| = |
| |
| | 3*3√(x−2)10 | | 3*3√(x−2)10 | |
13 sty 19:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd Ci coś takiego wyszło
3√(x−2)5 = (x−2)
5/3 i teraz liczysz pochodną korzystając wzór na pochodną wyrażenia x
α
13 sty 19:16
MAGDA: | | 1 | |
dziekuje a chcialam liczyc z tego wzoru − n√x = |
| |
| | n*n√xn−1 | |
13 sty 19:21
MAGDA: A masz moze rozwiazanie do tej mojej pochodnej?
13 sty 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisz ile Ci wyszło to powiem czy dobrze
13 sty 19:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
takiego wzoru co napisałaś nie ma
13 sty 19:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... oczywiście jest

ale przy założeniu że liczba pod pierwiastek jest
1
13 sty 19:28
MAGDA: | | 9 | |
3√ |
| x to juz ta druga pochodna |
| | 10 | |
13 sty 19:31
MAGDA: Dobrze wiedzieć, bo wszędzie go wciskałam

!
13 sty 19:32