najmniejsza i największa wartość funkcji !! w przedziale domkniętym
sony: najmniejsza i największa wartość funkcji

w przedziale domkniętym <2,4>
y=x
2−4x+5
jak to poprawnie rozwiązać ?
3 cze 21:51
Bogdan:
Najpierw wyznacz współrzędną xw wierzchołka paraboli i sprawdź, czy xw ∊ <2, 4>.
3 cze 21:54
sony: y=x2−4x+5
Δ=16−20=−4
Δ<0
no wiec ? co dalej ?
3 cze 22:05
sony: W=(−b/2a,−Δ/4a)
3 cze 22:06
sony: czyli niema rozwiązania ?
3 cze 22:11
Bogdan:
| | −b | |
Obliczanie Δ jest tu zbędne. Przypominam wzór: xw = |
| |
| | 2a | |
3 cze 22:15
sony: xw=4/2=2
3 cze 22:21
Bogdan:
a więc xw = 2 ∊ <2, 4>.
Oblicz teraz f(2) oraz f(4).
Mniejsza z otrzymanych liczb jest wartością najmniejszą w podanym przedziale, a większa
z tych liczb jest wartością największą w tym przedziale.
3 cze 22:39
krystek: Ponieważ największ lub najmniejsz znajduje sie w wierzchołku ,jeżeli należy do podanego
przedziału.
gdy a<o to największa
a>0 to najmniejsza.
8 lis 14:28
I: trzeba podstawić za x najpierw 2 a później 4 i bedzie wtedy zbiór wartości tych skrajnych
liczb.
8 lis 16:16
justyna: A jak rozwiazac taki przyklad : f(x)= (x−2)(x+1)?
14 kwi 11:59
Aga1.: Oblicz z postaci iloczynowej x
1 i x
2 i wykorzystaj wzór na p
| | x1+x2 | |
p= |
| i dalej według podanych wskazówek. |
| | 2 | |
14 kwi 12:08
LOLO: Funkcja kwadratowa f ma nastepujące własności: f(−3)= 0 oraz f(−1)=f(5)= 3
a) Czy funkcja kwadratowa ma wartość najmniejszą czy największą, i dla jakiego argumentu jest
ta wartość przyjmowana ?
b) Podaj najmniejszą i największą wartośc tej funkcji w przedziale domkniętym <5;7>
16 lis 14:23