pytanie
tn: Listonosz rozmieszcza 5 listów do trzech skrzynek.
Powiedźcie czy dobrze rozpisuję moc zdarzenia, że żadna skrzynka nie była pusta.
| | | | | | | |
|A| = 57 − (5 − | (47−4) − | (37−3) − | (27−2)) |
| | | | |
13 sty 18:59
tn: Tfu, było 7 listów, a 5 skrzynek.
13 sty 18:59
PW: Rozważmy zbiór .
(1) {a
1,a
2,a
3,a
4,a
5,a
6,a
7}.
Z takiego zbioru można utworzyć 5 niepustych podzbiorów w ten sposób, że:
A − do jednego ze zbiorów zaliczymy 3 z tych elementów, a do pozostałych czterech − po jednym
albo
B − do dwóch podzbiorów weźmiemy po dwa elementy, a do pozostałych trzech − po jednym.
Uzasadnienie: 7 = 3+1+1+1+1 albo 7=2+2+1+1+1
− innych możliwości przedstawienia liczby 7 w postaci sumy 5 dodatnich składników naturalnych
nie ma.
| | | |
3−elementowy podzbiór zbioru 7−elementowego można utworzyć na | sposobów. |
| | |
| | | | | |
Dwa 2−elementowe podzbiory zbioru 7−elementowego można utworzyć na | . | :2 sposobów |
| | | |
(dzielenie przez 2 zapobiega uwzględnianiu kolejności wyboru).
Każdy podział typu A lub typu B oznacza 5! możliwości rozłożenia listów do 5 skrzynek, tak więc
wszystkich możliwości rozłożenia listów w ten sposób, aby w każdej skrzynce był co najmniej
jeden list, jest
Rozwiązanie powyższe zakłada, że listy są rozróżnialne (stąd mnożenie przez 5!, które
gwarantuje rozróżnienie nie tylko skrzynek z większą od 1 liczbą listów, ale również
rozróżnienie sytuacji, gdy listy w skrzynkach zawierających po 1 liście zostały zamienione
miedzy sobą.
Nie wiem, czy otrzymaliśmy te same wyniki − nie umiem ocenić Twojego, bo nic nie komentujesz, a
zapis budzi wątpliwość − gdyby potraktować go tak jak jest to napisane i opuścić nawias przed
piątką, to wynik
przekroczy 57 − będzie 5
7−5 plus wyrażenie dodatnie.
14 sty 00:25
14 sty 00:33
PW: @Mila:Mam to samo. Różnica polega na sposobie opowiadania. U mnie skrzynki "stoją i nic
nie robią", a listonosz wkłada do nich wyodrębnione 5 podzbiorów na wszystkie możliwe sposoby
(zmieniając kolejność tych podzbiorów).
Tam działają dwutorowo − najpierw wybierają skrzynki, a potem do nich wkładają podzbiory o
założonej liczności i osobno permutują listy w skrzynkach "jednolistowych", według mnie trochę
tamto przegadane (może popełniam gafę, bo nie doczytałem, kto jest autorem). W każdym razie
zadanie "na zapalenie płuc", na pewno nie nadaje się na maturę z uwagi na czas potrzebny do
opisania sposobu myślenia, nawet jeśli się wszystko rozumie.
14 sty 02:20
Mila:
PW − nie śledziłam rozwiązań, uważam zadanie za sztuczne i nie lubię tego typu zadań.
Jesli muszę, wtedy rozwiązuję.
15 sty 00:27
tn: @PW, chciałbym to rozumieć tak jak i Ty

Ja miałbym pomysł, żeby od wszystkich możliwości rozdań odjąć te, które sprawiają, że
jedna skrzynka jest pusta, dwie, trzy, cztery, pięć, lub 6
Chciałbym to rozwiązanie przeforsować, ale nie potrafię.
16 sty 01:00
PW: Można w ten sposób, ale będzie to trudniejsze. W gruncie rzeczy będziesz musiał rozwiązać to
samo zadanie kilka razy : najpierw dla jednej skrzynki, potem dla dwóch, następnie dla trzech
i czterech, a liczbę zdarzeń ustalać biorąc pod uwagę, że skrzynki puste można wybierać na
wiele sposobów.
Byłoby to rozwiązanie poprzez zdarzenie przeciwne − zamiast liczyć zdarzenia sprzyjające
zdarzeniu "każda skrzynka ma co najmniej jeden list" liczyłbyś zdarzenia sprzyjające
przeciwnemu − "co najmniej jedna skrzynka nie ma listu". W tym wypadku lepiej jest liczyć
"wprost".
16 sty 12:04
16 sty 16:00
PW: Nie chce mi się przeliczać tego co policzył program, pewnie się nie pomylił.
Jeżeli sens pytania jest taki: "dlaczego nie otrzymałem poprawnego rozwiązania zadania", to
jasne − wzór nie odzwierciedla treści zadania.
16 sty 16:12
Mila: | | | |
Jeżeli wybrałeś,że jedna skrzynka pusta | to 7 listów rozkladasz do 4 skrzynek, |
| | |
Liczba sposobów jest dość trudna do policzenia.
załóżmy,że s
1 pusta
rozkład może być:
(s2;s2;s2;s3;s3;s3;s3) a Ty odjąłeś tylko sytuacje
gdy wszystkie będą w 2 lub w 3 lub ..
Gdyby listy były nierozróznialne, wtedy łatwo da się policzyć.
Odradzam ten sposób.
łatwo policzyc w tym zadaniu dla sytuacji: 3puste, 4 puste.
W takim razie polecam sposób z info (raczej I).
Nie analizowałam sposobu
PW.
16 sty 17:14
b.: analizowałem rozwiązanie PW i wydaje mi się ono poprawne
16 sty 17:22
b.: sposób I z linku jest prawie taki jak rozwiązanie PW (choć moim zdaniem nieco bardziej
skomplikowany)
16 sty 17:24
Mila: Przy lepszej pogodzie przeanalizuję. Dziękuję
b
16 sty 17:25
tn: Tak Mila. Musiałoby to być nierozróżnialne, albo też łatwiejsze do przetrawienia.
Nie ma co pchać się z tym na siłę. Dzięki za pomoc
16 sty 18:50