wielomiany
hehe: proszę o podpowiedź, gdzie mam błąd w rozwiązaniu:
zad.
wielomian x2 + kx − 8k dzieli się przez (x −k). Znajdź wartości parametru k.
zapisałam, że W(x) = (x−k)(ax+b)
z czego wyszło mi, że ax2 + (b−ka)x −kb
porównałam współczynniki a = 1
b − ka = k z czego wynika, że b = 2k
i −8k = −kb po podstawieniu b = 2k wychodzi, że −8k = −2k2
co dalej z tym zrobić?
13 sty 18:56
MQ: −8k=−2k2 | /−2k
4=k
13 sty 19:04
hehe: a czy może być −2k2 + 8k = 0
z tego Δ = 64
k1 = 4 ∧ k2 = 0
tylko czy k może być 0 ?
13 sty 19:13
pigor: ..., lub np. tak : niech W(x)=x
2+kx−8k,
to
W(k)=0 ⇔ k
2+k
2−8k=0 ⇔ 2k
2−8k=0 ⇔
⇔ 2k(k−4)=0 ⇔ k=0 ∨ k=4 ⇔
k∊{0,4} . ...
13 sty 19:15
Dominik: @MQ, nie dzielimy przez zmienna bo obcinamy jedno rozwiazanie.
@hehe, dobrze myslisz.
ale nie lepiej:
W(x) = x
2 + kx − 8k
W(k) = 0
k
2 + k
2 − 8k = 0
2k
2 − 8k = 0
k
2 − 4k = 0
k(k − 4) = 0
13 sty 19:15
hehe: ten sposób rzeczywiście szybszy, ale moim też wyszło
dzięki za pomoc !
13 sty 19:17