Oblicz granice ciagu
alice: Obliczyć granicę ciągu:
13 sty 18:49
alice: jak przejsc do e?
13 sty 18:49
needhelp: tutaj nie trzeba przechodzic do e.
| | 1 | |
Wyrazenie w nawiasie dazy ci do |
| , do tego dodaj potege n2 wiec calosc dazy do 0 |
| | 2 | |
13 sty 18:51
Licealista: podziel licznik i mianownik przez n2 (dzieli się zawsze przez najwiekszą potęgę mianownika) .
lim=+∞
13 sty 18:51
Licealista: nie patrz na to co napisałem, myślałem że to iloczyn a tu patrzę że to jest do potęgi n
2
13 sty 18:52
alice: w odpwoedziach jest e3/2
13 sty 19:01
ICSP: | | 1 | | 1 | | 3 | |
n2 + 2 = |
| * 2 * n2 + 2 = |
| (2n2 + 1) + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 sty 19:14