punkt symetryczny - zadanie do sprawdzenia
QWERTY: Czy zadanie jest zrobione poprawinie?
Znajdz punkt symetryczny od 0 względem π: 2x+y+z=1
A=(0,0,0)
[2,1,1]
x=2t
y=t
z=t
2x+y+z=1
2*2t+t+t=1
6t=1
t=1/6
P=(2/6,1/6,1/6)
A'=(a,b,c)
AP=(2/6,1/6,1/6)
PA=(a−2/6,b−1/6,c−1/6)
a−2/6=2/6 a=2/3
b−1/6=1/6 b=1/3
c−1/6=1/6 c=1/3
A'=(2/3,1/3,1/3)
13 sty 18:45
Krzysiek: ok,zamiast PA powinno być PA'
13 sty 18:54
pigor: .... , mnie też to...

"wychodzi" , a więc
tak , punkty
(0,0,0) i
(23,13,13) są symetryczne względem
płaszczyzny π : 2x+y+z=1 (równo od niej oddalone) . ...
13 sty 19:02