2.Z kawałka lnianego płótna w kształcie trapezu wycięto okrągły obrus, styczny do wszystkich
boków tego trapezu. Punkt styczności koła z jednym z ramion trapezu dzieli to ramię na odcinki
długosci 0,3 m i 1,2 m.
a)oblicz obwód tego obrusa. wyniki podaj z dokladnością do 0,01 m
b)jaka maksymalnie powierzchnie moze mieć blat okrągłego stolika, zeby wyciety z trapezu obrus
opadał z każdej strony stolika co najmniej na 20 cm ? wynik podaj z dokladnością do 0,01 m
kwadratowego.
c)wiedząc dodatkowo ze dłuższa podstawa trapezu miała długosc 2,1 m, wyraź w procentach, jaką
część całego materiału zużyto na wykonanie tego obrusa. wyniki podaj z dokladnością do 1 %
△AES ~ △SED bo:
β=90−α czyli △AES ma kąty α,90,90−α
2β+2γ=180 /:2
β+γ=90
γ=90−β=α
δ=90−γ=90−α
czyli △SED ma kąty α,90,90−α
stąd:
AEES = SEED
1,2r = r0,3
r2 = 1,2*0,3 = 0,36
r = 0,6
Lokregu = 2πr = 2π*0,6 = 1,2π
podstaw za π i policz; zaokrąglij do 0,01
zgadza sie
tak jest w odp
| CM | SN | ||
= | |||
| MS | DN |
| 0,9 | r | ||
= | |||
| r | DN |
| 0,9 | 0,6 | ||
= | |||
| 0,6 | DN |
| 0,36 | 3,6 | |||
DN = | = | = 0,4 | ||
| 0,9 | 9 |
| a+b | 2,1+0,7 | |||
Ptrapezu = | *h = | *1,2 = 2,8*0,6 = 1,68 | ||
| 2 | 2 |
| 0,36π*100 | 36π*100 | 3600π | ||||
p = | = | = | ||||
| 1,68 | 168 | 168 |
| 1800π | 900π | 450π | 150π | |||||
p = | = | = | = | |||||
| 84 | 42 | 21 | 7 |