:)!
MAGDA: Cześć
Oblicz pochodną 1 i 2 rzędu.
1.y=ln(x
2−2x−1)
| | −2x+2 | | 1 | |
Nie wiem czy dobrze, ale 1 rzedu wyszla mi = |
| 2 rzedu − |
| |
| | x2−2x | | x−1 | |
2.y=ln(x+
√1+x2)
13 sty 18:11
Maslanek: Źle
| | 2x2−4x−2−(2x−2)2 | |
y''= |
| |
| | (x2−2x−1)2 | |
13 sty 18:12
Amanda: jak ci to wyszło?
13 sty 18:16
MAGDA: a w y' nie bedzie w liczniku −2x+2?
13 sty 18:20
MAGDA: Drugi raz liczyłam i wyszło mi tak jak za 1 razem... .
13 sty 18:22
szopenskacz: | | 1 | |
w liczniku bedzie to co maślana policzył, bo to jest pochodna logarytmy (czyt |
|  ) |
| | x | |
13 sty 18:26
MAGDA: Licze to tak:
| | x'*(x2−2x−1)−1*(x2−2x−1)' | | −(2x−2) | | −2x+2 | |
y'= |
| = |
| = |
| |
| | (x2−2x−1)2 | | x2−2x−1 | | x2−2x−1 | |
13 sty 18:36
MAGDA: | | −2 | | −2 | | −1 | |
y''= |
| = |
| = |
| |
| | 2x−2 | | 2(x−1) | | x−1 | |
13 sty 18:38
szopenskacz: Magdo, robisz błąd w pochodnej logarytmu... tak jak napisałem , pochodna z ln(x
2−2x−1) to
inaczej
{to drugie to pochodna funkcji w logarytmie}
Łapiesz?
13 sty 18:45
MAGDA: Dzięki całkiem o tym zapomniałam... .
13 sty 18:47
ja: obliczasz tak jak dla lnx i mnozysz razy pochodną tego czym jest twój x
13 sty 18:50
MAGDA: A sprawdzisz mi jeszcze 2 przyklad ? Zaraz zrobie

?
13 sty 18:51
MAGDA: Jednak sobie daruje tą pochodną, bo obliczeń co niemiara!...
13 sty 18:56