Równanie prostej
nie wiem: Punkt S jest środkiem odcinka AB. Znając współrzędne dwóch z tych punktów oblicz współrzędne
trzeciego z nich oraz długość odcinka AB.
A= (−2,−5) S=(7,−3)
xA −współrzędna x punktu A
xB −współrzędna x punktu B
xS −współrzędna x punktu S
U{(xA+xB) }
13 sty 18:09
Janek191:
A = ( − 2; − 5) S = ( 7; −3)
Mamy
B = (xb; yb )
xs = ( − 2 + xb)/2 = 7
ys = ( − 5 + yb)/2 = − 3
więc
− 2 + xb = 14
−5 + yb = − 6
czyli
xb = 16
yb = − 1
B = ( 16; − 1)
===============
I AB I = √ ( 16 − (−2))2 + ( − 1 − (−5))2 = √182 + 42 = √ 324 + 16 =
= √340 = 2√85
================
13 sty 18:29