Równanie prostej
nie wiem: Punkt S jest środkiem odcinka AB. Znając współrzędne dwóch z tych punktów oblicz współrzędne
trzeciego z nich oraz długość odcinka AB.
A=(−2,−5) , S=(7,−3)
13 sty 17:56
ZK: 2x
s=x
1+x
2 to x
2=2x
s−x
1 ale x
1=−2 a x
s=7 to x
2=2*7−(−2)=18
| | y1+y2 | |
Rowniez ys= |
| /*2 to 2ys=y1+y2 to y2=2ys−y1 ale u nas ys=−3 a y1=−5
|
| | 2 | |
to y
2=2*(−3)−(−5)=−6+5=−1
Mamy znalezione wspolrzedne punkktu B (18,−1)
Nie przepisuj tego bezmyslnie tylko sie zastanow dobrze nad tym. majac dany poczatek odcinka i
srodek to ze wzorow na wspolrzedne srodka wyliczylismy wspolrzedne konca tego odcinka .
Jesli bysmy mieli dane wspolrzedne srodka i konca odcinka to odpowiednim przeksztalceniu
wzorow wyliczymy wspolrzedne jego poczatku . I analogicznie jesli mamy wspolrzedne poczatku i
konca odcinka to z tych wzorow obliczymy wspolrzedne srodka .
Majac dane wpolrzedne punktow obliczymy dlugosc odcinka AB=
√(x2−x1)2+(y2y1)2
Masz dane wspolrzedne punktuA i punktu B podstaw do wzoru i policz
13 sty 21:30
ZK: Zainteresowanego nie ma
14 sty 01:04