granica ciagu
alice: limn→oo (1−3n)n
13 sty 17:30
Maslanek: Skorzystaj z granicy z e.
13 sty 17:31
alice: tak wiem, tylko jest ten minus i nie wiem jak sie go pozbyc
13 sty 17:32
szopenskacz: hm, no a tak na "chłopski rozum"

patrząc to w nawiasie będzie wartośc bliska zeru po
wartosciach dodatnich, a więc liczba z zakresu (0:1) w potędze n, będzie raczej dążyła do 0...
CHYBA
13 sty 17:38
pigor: ... np. tak :
lim
x→∞ (1−
3n)
n= lim
x→∞ (1+
−3n)
−n3 * (−3)=
e−3 . ...
13 sty 17:38
szopenskacz: sprawdzałem z wolframalpha, i wg mnie jest to 0.
13 sty 17:43
alice: a odpowiedz jest − 1/3 wlasnie!
13 sty 17:49
szopenskacz: na pewno dobrze przepisałaś przykład tutaj? Skąd masz to zadanie? Zawsze się zdarzają błędy w
książkach
13 sty 17:53
alice: Krysicki, Włodarski Analiza mat w zadaniach − przykład dobrze przepisałam
13 sty 17:54
zombi: No e−3=e13
13 sty 17:55
zombi: Nie patrz na to co napisalem pomylilo mi sie o boooze..
13 sty 17:56
szopenskacz: kurcze no nie wiem już sam... chyba jednak pozostanę przy moim logicznym rozwiązaniu.
Przydałby się ktoś mądrzejszy może niż ja
13 sty 17:59
13 sty 18:02
szopenskacz: ... tam w mianowniku jest e, czy π ? ja liczyłem dla π, mały ekran mam, słabo widac
13 sty 18:05
szopenskacz: tj n czy π
13 sty 18:05
alice: n
13 sty 18:08
alice: a cos takiego: un = 1 + 12 + 14 + ... + 12n
13 sty 18:10
zombi: Co z tym un? Szereg geometryczny, jego suma =2
13 sty 18:14
Maslanek: ciąg geometryczny.
13 sty 18:14
alice: granica ciagu
13 sty 18:15