Oblicz całkę nieoznaczoną
Tomeki: Zadanie to obliczyć taką całke
∫(x+1)*exdx
Rozbijam na ∫x*exdx + ∫exdx i drugą całke łatwo obliczyć, ale co zrobić z tym x w pierwszej?
Z góry dzięki..
13 sty 17:26
Maslanek: ∫x*ex dx = x*ex − ∫ex dx.
W ten sposób ją potraktować?
13 sty 17:30
Tomeki: Wytłumaczysz w jaki sposób od x*ex odejmujemy całkę ∫ex dx? To wynika z definicji−reguły?
13 sty 17:35
Maslanek: Całkowanie przez części
u=x, v=ex
u'=1; v'=ex
13 sty 17:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
mogłeś też załuważyć, że:
∫(x+1)ex dx = ∫(xex + 1ex) dx = ∫(f*g' + f'*g) dx = f*g = xex + C
13 sty 18:48