matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Matemathik:
(
√
2−√3
−
√
2+√3
)
2
13 sty 17:09
pigor:
...., sprawa jest prostsza niż − jak sądzę − − wydaje ci się, a więc
(
√
2−
√
3
−
√
2+
√
3
)
2
=
2−
√
3
−2
√
2−
√
3
√
2+
√
3
+ 2+
√
3
= = 4− 2
√
(2−
√
3
)(
√
2+
√
3
)
= 4− 2(4−3) = 4−2=
2
. ...
13 sty 17:51