a
szopenskacz: Czy asymptota ukośna w równaniu:
będzie taka sama w +
∞ jak i w −
∞ ?
Mi wyszła y= 2x−4 ( swoją droga nie wiem czy dobrze...) w obu przypadkach. To nie jest
żadna reguła chyba?a
13 sty 17:08
szopenskacz: i co się robi, gdy parametr n=
∞ ( gdzie y to asymptota, y=mx+n) ? Wtedy asymptota to po prostu
y=mx? Czy w ogóle jej nie ma? Proszę o pomoc
13 sty 17:31
Maslanek: Obie granice muszą być skończone.
13 sty 17:35
Maslanek: Jeśli chodzi o tą asymptotę, to:
y=2x−4.
| | −4x−1 | |
b=lim (n→+/− ∞) |
| =−4. |
| | x+2 | |
Możemy liczyć jednocześnie dla +/−, bo mamy dwie potęgi o tej samej parzystości − więc iloraz
jest stałego znaku (dla tych granic).
13 sty 17:36
szopenskacz: ahm, no dobra czyli obie muszą byc skończone, inaczej rozwiazanie kaput... Ok dzięki wielkie
13 sty 17:40