Funkcja kwadratowa
Sweep The Floor: Rozwiąż równanie
√2x + 5 − 1 = x
Sorki za wcześniej. Źle przepisałem.
13 sty 17:05
pigor: ... np. tak : z definicji pierwiastka stopnia parzystego, dane
równanie jeśli ma mieć rozwiązanie , to :
√2x+5−1=x ⇔
√2x+5= x+1 /
2 i 2x+5 ≥0 i x+1 ≥0 ⇔
⇔ 2x+5=x
2+2x+1 i x ≥−2,5 i x ≥−1 ⇔ x
2=4 i
x ≥−1 ⇔
x=2 . ...
13 sty 17:16
Sweep The Floor: Nie rozumiem mógłbyś jaśniej mi to rozpisać?
Mam takie przykład w książce, ale nigdy go nie robiliśmy na lekcji.
13 sty 19:26
Sweep The Floor: To jak? Pomoże mi ktoś to zrozumieć?
13 sty 19:45
Piotr:
wyznaczasz dziedzine
podnosisz obustronnie do kwadratu
sprawdzasz z dziedzina
13 sty 19:48
Sweep The Floor: To co jest pod pierwiaskiem rozumiem, że z tego można ją wyłączyć, ale dlaczego x +1 wziął do
kwadratu skoro liczba może być ujemna.
13 sty 19:51
Piotr:
nie moze. musi byc nieujemna
juz Ci to dzisiaj pisalem
jezeli nadal nie rozumiesz to napisz mi pierwsiatek parzystego stopnia z ilu da liczbe ujemna
13 sty 19:55
Sweep The Floor: Nie ma takiej liczby.
Ale no okej... Niech będzie.
13 sty 20:15
Sweep The Floor:
13 sty 20:16
Sweep The Floor: Dzięki Piotr.
13 sty 20:16