całki
needhelp: Mam do policzenia dwie całeczki, jedną rozwiązałem, natomiast w drugiej miałem problemy
| | tg(lnx) | | sint | |
1. ∫ |
| dx = ∫ tgt dt= ∫ |
| dt= −ln|cost| + C = −ln|cos(lnx)| + C (jakby |
| | x | | cost | |
ktos mogl napisac czy poprawnie)
| | −3 | | 1 | |
2. ∫ arccos3x dx = x*arccos3x − ∫ |
| = x* arccos3x + |
| * √1−9x2
|
| | √1−9x2 | | 3 | |
| | −3 | |
No i własnie, w koncu doszedlem do tego ile wynosi całka ∫ |
| ale robilem to "od |
| | √1−9x2 | |
dupy strony", czyli kombinowałem z pochodnymi zamiast to jakos zgrabnie policzyc. Probowalem
tez stosowac co−funkcje trygonometryczne ale wtedy sie zapetlalem (wychodzilo 0=0). Jak ta
całke ladnie policzyc (domyslam sie ze przez czesci)
13 sty 17:02
Paul: Zapomniałeś tej całki pomnożyć przez „x” dodatkowo, powinno być :
| | −3x dx | |
x*arccos3x − ∫ |
| i teraz |
| | √1−9x2 | |
t = 1 − 9x
2
dt = −9xdx
dalej sobie poradzisz.
13 sty 17:24
13 sty 17:31
needhelp: Tam sie wkradl chochlik, nie dopisałem, ale ten "x" tam jest

Dzieki wielkie, ja probowalem ta calke przez czesci uznajac ze przez podstawienie nie ma jak
13 sty 17:31
needhelp: w drugiej widze tam zly znak jeszce mam, powinien być minusik
13 sty 17:35